top of page

3 gastronomiske oplevelser, der ikke flækker dig


Hurra! 2021 blev alligevel året, hvor den danske restaurantscene kom stærkt tilbage.


Først med Michelins generøse uddeling af både grønne og almindelige stjerner, fx de længe ventede 2 stjerner til Kong Hans og 3 til NOMA, og senest ved afsløringen af The World’s 50 Best Restaurants, som rangerede Geranium og NOMA som hhv. verdens næstbedste og bedste restaurant.


Hip hurra. Men hvad gør du, hvis du ikke er superfoodie, der flyver verden rundt på 1. klasse med et gastronomibudget fra en anden galakse – som en middag på ovennævnte restauranter koster - hvor spiser du så?

Her får tre gode bud på en out of this world-gastronomisk oplevelse, der ikke flækker dit husholdningsbudget, men stadig sender dig i den syvende himmel.

---


Alouette – kontrasternes balsal


Den helt unikke restaurant på Islands Brygge, Alouette, modtog en Michelinstjerne i 2019 – og har beholdt den lige siden. Men hvor nogle restauranter mister ydmygheden, når stjernen lander, så er Alouette fortsat som ”den skjulte Michelin-restaurant” placeret i Københavns mest rustikke omgivelser, nemlig ovenpå rockmusikeres øvelokaler på Bryggen.


Med en indgang, der går forbi graffiti-malede vægge og en vareelevator, der på særdeles tvivlsom vis fragter dig op til Københavns muligvis smukkeste restaurantsal indrettet med håndsnedkererede møbler, gulve og vægge, er scenen sat for Nick Curtins, Camilla Hansens og Andrew Valenzuelas Alouette.


Køkkenet er kort beskrevet ekstremt velsmagende og ’comforting’. Måske er det Nicks amerikanske rødder, der skinner igennem, når ingredienserne i retterne taler sammen, lægger sig kælent op ad hinanden og leverer absolut velsmag. Nick og Andrews køkken bliver aldrig så comforting, at det bliver kedeligt, men de små overraskende udsving er gudskelov heller ikke den slags provokerende begmænd, som man nogle steder kan blive udsat for helt ufrivilligt.


Alouette er elegant, velsmagende og helt igennem sympatisk og afslappet på en vanvittigt æstetisk og lækker måde.

Menu DKK 995,-

Vinmenu DKK 695,-


Connection by Alan Bates – syndige narrestreger

Blot tre uger havde Connection by Alan Bates haft åbent, da han modtog 5-stjernede anmeldelser i tre af landets største dagblade – og efter tre måneder blev Connection nomineret til Byens Bedste Restaurant 2021 sammen med bl.a. NOMA og Alchemist. ”Sindssygt,” siger briten Alan Bates selv om starten på det, som han selv kalder en absolut b-version af det Connection, han drømmer om at skabe.


Staben på Connection tæller blot tre mand, som siden åbningen har skabt gastronomiske ”hjemme”-oplevelser på Connection by Alan Bates på Østerbro. Restauranten blev til ved lidt af et tilfælde, da Alan i foråret fik lov at låne lokalerne af Skoubo-familien (Henne Kirkeby Kro og Kong Hans), der har brugt lokalet som private dining for Kong Hans-gæster. Men siden da har Alan Bates, der bl.a. har slået sine folder på Henne Kirkeby Kro, stået for alt selv.


Hos Alan får du klassisk velsmag og eminent håndværk, samtidig med, at den lille brite finder på narrestreger som røget eller spicy caviar. Én ting er sikkert, Alans ni retters menu er altid syndig og uartig med et lille touch fra The Old Kingdom fx i hans smeltende saftige brødservering Parker house roll, der er dryppet med kyllingefedt og krydret med urter fra svigermors have.


Retterne skifter løbende, men du kan være rimeligt sikker på at støde på ingredienser som king crab, hummer, brisler og caviar, og én ret er altid på; nemlig Alans signatur-”cowboy toast”, som er syndig, sprød brioche, frossen foie gras parfait, årgangs-eddike og trøfler.


Læn dig tilbage i de dekadente stole og lad Oli, Jeppe og Alan sende dig afsted til en fjern galakse.


9 retters menu DKK 975

6 glas vinmenu DKK 875



---


Esmée – moderne klassicisme

Da Andreas Bagh forlod Marchal på D’Angleterre for at rykke til Bo Bechs gamle Geist-lokaler var spændingen stor. Men SOVINO-penge i ryggen kunne det unge talent komme langt, tænke man.

Og det skal jeg lige love for.


Andreas har med Esmée skabt en gastronomisk oase, der sender tankerne til både Paris, London og New York. Her er trøffel gourgéres med comtécreme og karl johan-iberico bikinitoast som på Marchal, men derefter hører sammenligningerne også op.


Esmées køkken er også primært fransk og klassisk men med en moderne elegance, der fx giver sig til udtryk i Københavns – og måske også Danmarks – lækreste salatanretning ”sommersalaten”. Knasende sprøde romainesalat-blade serveret grillede gule squash, avocado, pistacienødder, knassende sprød blegselleri, aromatiske mynteblade og pistacienøddedressing er lige så latterligt enkel, som den er vanvittigt velsmagende. Den unge Bagh danser dig mæt med småretter, lun fisk og fjerkræ på Molteni-routisseriet og saftig softice til dessert.


Oplevelsen i de Space Copenhagen-indrettede omgivelser er alle pengene værd, men tilsæt så Peter Pepkes jernnæve af et vinkort, og du er igen raketteret til himler langt væk fra det hullede ozonlag.


Tager du på Esmée – og har du bare den mindste fidus til ost - så skal du love mig at slutte af med helt tyndt høvlet comtéost med sukkermelasse og dertil et glas Vin Jaune fra Domaine de la Borde. Pivklassisk vin/mad-match, hvor sommelieren har valgt vin og mad fra samme egn, nemlig Jura. Se det er en slutter, der sender dig helt til tops!


A la carte-kort: Snacks fra DKK 45,- (østers)

Men du kan også gå hele vejen og vælge en pighvar fra rotisseriet, og så skal du af med DKK 800,-, men så giver den også mad til to.



Comments


Tags

bottom of page